Cukry

26.06.2013 17:50

Cukry (sacharidy) sú organické látky, z ktorých organizmus pri biologických procesoch najčastejšie čerpá energiu. Skladajú sa z prvkov C, H, O. Význam sacharidov vo výžive vyplýva zo skutočnosti, že kryjú väčšinu energetickej potreby človeka, spravidla 50-80%. Delíme ich na jednoduché a zložené. Zložené sacharidy sa skladajú v väčšieho počtu jednoduchých cukrov. Zdroje sacharidov nachádzame hlavne v potravinách rastlinného pôvodu. Glukóza v čistom stavesa v potravinách nachádza zriedka, občas sa samostatne vyskytuje fruktóza. Veľmi rozšírená je sacharóza, ktorá sa používa hlavne ako sladidlo.

Význam sacharidov:

1. Sacharidy sú najdôležitejším a najpohotovnejším zdrojom energie, ktorý tvorí viac než polovicu energetickej hodnoty našej potravy.

2. Potraviny bohaté na sacharidy obsahujú často aj sprievodné vitamíny, hlavne vitamín C, vitamíny skupiny B a beta-karotén.

3. Nestráviteľné sacharidy priaznivo ovplyvňujú činnosť čriev a pomáhajú predchádzať niektorým metabolickým poruchám.

Rozdelenie podľa veľkosti molekuly:

  • Monosacharidy - glukóza, galaktóza, fruktóza
  • Disacharidy - sacharóza, laktóza, maltóza
  • Oligosacharidy - rafinóza, stachóza
  • Polysacharidy - škrob, glykogén

Nestráviteľné sacharidy

Vyznačujú sa čiastočnou až úplnou rezistenciou voči hydrolýze tráviacimi šťavami človeka. S výnimkou rozpustnej vlákniny prechádzajú v nezmenej forme tenkým črevom.

Neškrobové polysacharidy:

- celulóza, hemicelulóza, pektín, inzulín, oligosacharidy, gumy, slizy. Sú osiahnuté v zelenine, strukovinách, ovocí a obilninách.

Rozpustná vláknina:

- spomalenie pasáže v hornej časti GIT a zvýšenie viskozity črevného obsahu,

- znížený prístup tráviacích štiav k substrátom a väzba minerálnych látok,

- zníženie vstrebávania mikroprvkov a žlčových kyselín,

- spomalenie rezorpcie glukózy, 

- prebiotikum.

Nerozpustná vláknina:

- zvyšuje objem stolice, 

- viaže toxické látky,

- skracuje tranzitný čas stolice hrubým črevom,

- znižuje vstrebávanie niektorých živín, 

- hrubá mechanická čistiaca funkcia v čreve.

Odporúčaný denný príjem vlákniny pre dospelého človeka je 25-30g v pomere rozpustnej k nerozpustnej vláknine 1:3.

 

Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička

Späť