Cukry
26.06.2013 17:50Cukry (sacharidy) sú organické látky, z ktorých organizmus pri biologických procesoch najčastejšie čerpá energiu. Skladajú sa z prvkov C, H, O. Význam sacharidov vo výžive vyplýva zo skutočnosti, že kryjú väčšinu energetickej potreby človeka, spravidla 50-80%. Delíme ich na jednoduché a zložené. Zložené sacharidy sa skladajú v väčšieho počtu jednoduchých cukrov. Zdroje sacharidov nachádzame hlavne v potravinách rastlinného pôvodu. Glukóza v čistom stavesa v potravinách nachádza zriedka, občas sa samostatne vyskytuje fruktóza. Veľmi rozšírená je sacharóza, ktorá sa používa hlavne ako sladidlo.
Význam sacharidov:
1. Sacharidy sú najdôležitejším a najpohotovnejším zdrojom energie, ktorý tvorí viac než polovicu energetickej hodnoty našej potravy.
2. Potraviny bohaté na sacharidy obsahujú často aj sprievodné vitamíny, hlavne vitamín C, vitamíny skupiny B a beta-karotén.
3. Nestráviteľné sacharidy priaznivo ovplyvňujú činnosť čriev a pomáhajú predchádzať niektorým metabolickým poruchám.
Rozdelenie podľa veľkosti molekuly:
- Monosacharidy - glukóza, galaktóza, fruktóza
- Disacharidy - sacharóza, laktóza, maltóza
- Oligosacharidy - rafinóza, stachóza
- Polysacharidy - škrob, glykogén
Nestráviteľné sacharidy
Vyznačujú sa čiastočnou až úplnou rezistenciou voči hydrolýze tráviacimi šťavami človeka. S výnimkou rozpustnej vlákniny prechádzajú v nezmenej forme tenkým črevom.
Neškrobové polysacharidy:
- celulóza, hemicelulóza, pektín, inzulín, oligosacharidy, gumy, slizy. Sú osiahnuté v zelenine, strukovinách, ovocí a obilninách.
Rozpustná vláknina:
- spomalenie pasáže v hornej časti GIT a zvýšenie viskozity črevného obsahu,
- znížený prístup tráviacích štiav k substrátom a väzba minerálnych látok,
- zníženie vstrebávania mikroprvkov a žlčových kyselín,
- spomalenie rezorpcie glukózy,
- prebiotikum.
Nerozpustná vláknina:
- zvyšuje objem stolice,
- viaže toxické látky,
- skracuje tranzitný čas stolice hrubým črevom,
- znižuje vstrebávanie niektorých živín,
- hrubá mechanická čistiaca funkcia v čreve.
Odporúčaný denný príjem vlákniny pre dospelého človeka je 25-30g v pomere rozpustnej k nerozpustnej vláknine 1:3.
Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička
———
Späť