Glykemický index

03.07.2013 16:52

Princíp diéty na ňom založenej tkvie v tom, aké potraviny ako rýchlo a na ako dlho dokážu zvýšiť hladinu krvého cukru a udržať ju stabilnú. Potraviny s nízkym GI, teda tie dobré, udržiavajú hladinu stabilnú a dlhodobo. Tie s vysokým práve naopak - a výkyvy sú matkou pažravosti. Medzi nízkoglykemické patria väčšinou zmesi obilnín, nízkotučné mliečne výrobky a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Medzi vysokoglykemické patria najmä potraviny z bielej múky a do rôznych atraktívnych foriem pretavený bohapustý rafinovaný cukor. Má viaceré verzie, zjednodušením je semaforové rozdelenie potravín na červené - zakázané alebo prudko zvyšujúce hladinu cukru v krvi, oranžové - prípustné do istej miery a zelené - povolené.

Je pre Vás vhodná:

Ak príčinou vašich faldíkov je biely sex (nočné prepadávanie chladničky) či nekontroľovateľné jedenie bez udania dôvodu...a ak trpíte na cukrovku, riziko cievnych, mozgových a gastroenterologických ochorení prameniach z obezity. 

Nie je pre Vás vhodná:

Ak nechcete nad každou omáčkou v kantíne spovedať servírujúceho nešťastníka, mámiť z neho zloženie a potom porovnávať s tabuľkovými hodnotami.

 

Späť