Kokosový orech

30.06.2013 21:29

Kokosové palmy v nás evokujú najmä exotickú dovolenku - slnko, more a leňošenie na zlatistom piesku, možno práve v tieni týchto stromov. Palmy, sú však všestranne využiteľné. Kokosové orechy ponúkajú chutné a osviežujúce mlieko. Laná, povrazy alebo rybárske siete sú produkované z kokosového vlákna, škrupiny zasa slúžia na výrobu umeleckých predmetov. Výnimkou nie je ani využitie kokosových orechov na výrobu dreveného uhlia.

Prečo je vzácny?

Disponuje mnohými vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vlákninou. Najdôležitejšie je, že je jedným z popredných zdrojov všetkých omega nenasýtených mastných kyselín. Vo vnútri orecha sa nachádza kokosová voda a dužina, z ktorej sa ďalej vyrába kokosový olej, ktorý je známy mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus. Využitienielen v kuchyni, ale aj v domácej kozmetike. Slúži najmä ako prísada do domácich masiek na pleť či vlasy.

Vhodný aj pre alergikov?

Veľa ľudí trpí alergiami. Kokos predstavuje potravinu, ktorá je bezpečná a hypoalergénna. Šanca, že existuje niekto, kto bude trpieť alergiou na kokos, je veľmi malá.

Čo obsahuje?

Kokosové orechy sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá prospieva tráveniu. Ďalej sú v orechu zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik, železo a draslík. Vápnik prospieva kostiam a zubom, železo stimuluje produkciu červených krviniek, horčík pozitívne vplýva na nervovú sústavu a draslík na kardiovaskulárny systém.

Náhrada materského mlieka?

V kokosových orechoch je najviac bielkovín, v porovnaní s ostatnými druhmi orechov. Vedci z Južnej Ameriky dokonca prišli s tvrdením, že proteínov je viac ako v mlieku, vajíčkach či mäse a kokosové mlieko môže nahradiť materské mlieko. V uskutočnenom výskume sa nespomínajú účinky nasýtených tukov na ľudský organizmus pri pravidelnej konzumácii. V každom prípade, či už je dané tvrdenie pravdivé alebo nie, rozhodne patrí medzi zaujímavé.

Pozor na nasýtené tuky!

Pri častej konzumácii kokosu môžu zaúradovať nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v kokose nachádzajú. Nasýtené tuky negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a následne môže dojsť ku kardiovaskulárnym problémom.

 

Zdroj: Dennikrelax.sk

Späť