Quinoa - zrniečka plné bielkovín

26.06.2013 17:38

Quinoa

Pripravuje sa podobným spôsobom ako ryža, no v porovnaní s ňou je cenným pokladom. Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, je bez lepku, má jedinečnú chuť a nenájdete v nej ani stopu po cholesterole. Príznačne je označovaná ako „zlato Inkov“.
Quinoa bola potravinou Inkov tisíce rokov a ani dnes nechýba na stoloch národov, ktoré žijú v andských oblastiach. Ekvádorčania, Peruánci a obyvatelia Bolívie pripravujú malé zrniečka, pochádzajúce z mohutnej nenáročnej dvojmetrovej rastliny, na mnoho spôsobov. Quinoa by nemala chýbať ani v našom jedálničku. 

S nedostatkom bielkovín majú problém predovšetkým vegáni a vegetariáni. Quinoa je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín (lyzín, izoleucín). Dokonca obsahuje všetkých 9 dôležitých esenciálnych aminokyselín, preto je vrelo odporúčaná aj športovcom (buduje svalovú hmotu).

Liek proti stresu a migréne!

Quinoa je bojovníkom proti migréne a stresu, a to hneď z dvoch dôvodov. Je bohatým zdrojom horčíka a vitamínu B2. Magnézium uvoľňuje krvné cievy, zmierňuje bolesti hlavy, pôsobí proti depresii a je potrebné aj pre kosti a zuby. Riboflavín (B2) je prostriedkom proti úzkosti, únave a vysokému krvnému tlaku. Nesmieme zabudnúť na tryptofán, ktorý vplýva na tvorbu serotonínu a ovplyvňuje náladu.

Zdravé srdce a dobré trávenie!

Horčík a antioxidanty sa podieľajú na zdraví kardiovaskulárneho systému – znižujú vysoký krvný tlak a zabraňujú srdcovej arytmii.

Typy pre konzumáciu

Je vhodnou náhradou bielej ryže, dokonca sa aj podobne upravuje. Pripravíte ju dokonca rýchlejšie ako ryžu a môžete ju využiť tam, kde by ste použili ryžu – ako prílohu, na prípravu plnenej papriky, do polievok, šalátov a pod. Dokonca dobre chutí aj na raňajky s medom, ovocím a orechmi. Na trhu nájdete aj chutné cestoviny z tejto plodiny. Pred tepelnou prípravou namočte zrnká na niekoľko hodín do vody alebo ich aspoň premyte, zbavíte ich tak horkej chuti a budú ľahko stráviteľné.

 
Späť