Špargľa - protirakovinová bomba
01.07.2013 21:12Špargľa by rozhodne v tomto období nemala chýbať vo vašom jedálničku. Okrem toho, že je nízkokalorickou potravinou, má aj mnoho pozitívnych účinkov na organizmus. A naviac, je nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou.

Druhy
Špargľa biela je v tomto období obľúbenou zeleninou, keďže pestovatelia zbierajú úrodu a dodávajú ju na trh čerstvú. Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Výživové hodnoty oboch typov sú porovnateľné, bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie pod zemou. Fialová špargľa obsahuje väčšie množstvo cukru.

Špargľu možno v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju treba ošúpať. Odporúča sa, zakrojiť ju na spodku, po uvarení je tak výrazne vidieť, kde končí drevnatosť. Zelenú stačí umyť a očistiť. Dá sa chrúmať aj surová, prípadne ju môžete položiť priamo na gril bez predvarenia.
Zo zdravotného hľadiska má špargľa hneď niekoľko pozitív. Pri problémoch s močovými cestami a obličkami je jednou z hlavných voľne dostupných potravín, ktorá dokáže korigovať nepriaznivý stav. Taktiež je dôležitá v prevencii pred nádorovými ochoreniami. Sto gramov špargle bez prísad v každej podobe má iba 20-23 kcal a súčasne odvodňuje - môže byť teda súčasťou všetkých jarných zoštíhľujúcich diét. Špargľa má vysoký obsah vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov. Nemusíte tak pri chudnutí strážiť dôležité látky. Pri špargľovej kúre sa môže zmeniť pach moču.

Zdroj: Diva.sk
———
Späť