Tuky

24.06.2013 18:47

Tuky (lipidy) sú významné zlúčeniny zložené z mastných kyselín, alkoholu a prípadne iných látok. Priamo alebo nepriamo sa podieľajú na väčšine procesov, ktoré v živom organizme prebiehajú. Bežne je zvykom pripomínať význam tukov pre ľudké zdravie iba v súvislosti s ochranou telesných orgánov pred nárazmi, schopnosťou vytvárať tepelnú izoláciu a s vitamínmi, ktoré sú v tukoch rozpustné (A,D,E,K). Mastné kyseliny majú ale na celkové zdravie organizmu omnoho širšie spektrum pôsobenia.

Delenie mastných kyselín

Mastné kyseliny sa medzi sebou líšia počtom atómov uhlíka v reťazci a počtom voľných väzieb.

Podľa nasýtenosti delíme mastné kyseliny na:

  • Nasýtené - nemajú schopnosť viazať ďalšie atómy vodíka, pretože sa v ich chemickej štruktúre nenachádzajú žiadne voľné väzby. Tým je samozrejme determinovaná ich schopnosť chemicky reagovať s okolitými molekulami. Sú to tuky živočíšneho pôvodu (tuk, maslo, loj). Výhodou nasýtených tukov je ich stabilita, lebo sú relatívne odolné voči oxidácií.
  • Nenasýtené - sú to tuky, prevažne rastlinného pôvodu (ich zdrojom sú semená, orechy, listy, plody), pri izbovej teplote sú tekuté, majú rozličnú schopnosť reagovať s okolím, ale celkovo je ich dopad na zdravie omnoho pozitívnejší ako nasýtených mastných kyselín.
Esenciálne mastné kyseliny
  • Omega-3 
  • Omega-6

Deštruktívne vplyvy na tuky

Rafinácia

- proces zvyšovania stálosti olejov. Chemickými a mechanickými prostriedkami sú z oleja extrahované fosfolipidy a enzými napomáhajúce pri metabolizme rukov, minerálne látky, vitamíny a prírodné antioxidanty. Ďalej je rafináciou narušený prirodzený elektrónový náboj mastných kyselín, čím sa stáva mŕtva hmota neodovdzdávajúca organizmu žiadnu životnú energiu, iba prázdne kalórie.

Hydrogenácia

- proces stužovania tukov. Tento proces je podľa odborníkov označovaný ako najviac devastačný, pri ktorom sa mení nielen skupenstvo, ale aj zdravotný dopad na ľudský organizmus. Hydrogénované tuky telo nedokáže správne metabolizovať.

Tepelná úprava

- hlavným problémom pri tomto procese je vytváranie voľných radikálov, ktoré vysoko ohrozujú ľudské zdravie. Prehriate tuky sú naviac len veľmi ťažko rozpustné vo vode.

Cholesterol

Je to voskovitá, tukovitá látka v tkanivách tela v krvi, ktorá je pre mnohé telesné funkcie vrátane činnosti mozgu absolútne nevyhnutná. Nerovnováha cholesterolu v organizme sa môže priamo podieľať na vzniku srdcových chorôb. 

Poznáme:

  • HDL-cholesterol
  • LDL-cholesterol

 

Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička

Späť