Úprava a výber jedál, nápojov pre diabetikov

26.06.2013 17:52

Príprava stravy u diabetikov sa nelíši od prípravy racionálnej stravy. Z technologických postupov možno použiť varenie, dusenie, pečenie a podobne. Obmedziť alebo úplne vylúčiť by ste mali vyprážanie.

Polievky:

Najvhodnejšie sú vývary z mäsa a zeleniny. Zahusťujte trochou múky, vhodnejšie je nahradiť ju rozmixovanou zeleninou, zemiakmi, ovsenými vločkami. Na závarku možno použiť iba 10 g cestoviny.

  • Vhodné polievky: kelová, kapustová, cesnaková, strukovinová, zemiaková so zeleninou, zemiaková kyslá, zelerová, drožďová, kuracia, drobková, fazuľková so zemiakmi, fazuľková mliečna, hovädzia, hrášková, kalerábová, rascová, mrkvová, pórová, ragú, rybacia, špenátová, krúpová, vločková, zeleninová, z hlávkového šalátu, hašé, karfiolová, brokolicová, paradajková, polievka z riedkych kostí.

Mäso:

Ideálne sú iba nemastné druhy (hovädzie, teľacie, bravčové, zverina). Do jedálnička radšej zaraďte hydinu a nemastné ryby. Oproti bežnej dávke sa pri diabetickej diéte podáva o niečo väčšia porcia mäsa (zo 100 g bežnej dávky je to 120 až 130 g mäsa v surovom stave). Z údenín je vhodné konzumovať iba nemastné druhy ako chudá šunka, šunková saláma, diétne hydinové výrobky a pod.

Omáčky a prívarky:

Zahusťujte podobne ako polievky.

Tuky:

Uprednostnite rastlinné pred živočíšnymi.

Mlieko a mliečne výrobky:

Nízkotučné, ideálne sú kyslomliečne výrobky, tvaroh a všetky druhy syrov, okrem vyslovene tučných.

Polomäsité a bezmäsité pokrmy:

Džuveč s mäsom, segedínsky guláš, fazuľový guláš, plnená kapusta, plnená paprika, plnená paradajka, plnený kaleráb (na mleté mäsá tiež používame iba chudé druhy), mäsovo-zeleninové rizoto, zeleninový nákyp s mäsom, zapekaný karfiol alebo brokolica so syrom, granadír, špagety so zeleninou, pokrmy z tofu syra a sójového mäsa, fliačky s kapustou, strapačky s kapustou a nízkotučným tvarohom, zeleninové lečo, paradajková kapusta, prívarky zo šošovice, fazule, hrachu, špenátu, tekvice, zeleniny.

Zelenina a ovocie:

Ideálne sú tie, ktoré majú nízky obsah cukrov:
Možno ich rozdeliť do 5 skupín:
1. skupina (1 až 3 % sacharidov) – hlávkový šalát, rebarbora, huby, šampiňóny, špargľa, špenát, šťaveľ, uhorky
2. skupina (4 až 6 % sacharidov) – cibuľa, cesnak, kyslá kapusta, hlávková kapusta, karfiol, kel, zelená paprika, paradajky, reďkovka, tekvica, zelená fazuľka, kaleráb, zeler, citróny, grepy
3. skupina (7 až 12 % sacharidov) – chren, zelený hrášok, mrkva, cvikla, mandarínky, pomaranče, broskyne, nezrelé čerešne, marhule
4. skupina (13 až 15 % sacharidov) – banány, jablká, ringloty
5. skupina (16 až 21 % sacharidov) – fazuľa, hrach, šošovica, zemiaky, čerešne, hrozno, hrušky, sladké slivky

Z prvej skupiny zeleniny a ovocia môžete jesť, koľko vám chutí, z druhej skupiny už menej a z ostatných skupín si musíte množstvo sacharidov zarátať do celkového množstva povoleného na deň. Zeleninu je najvhodnejšie podávať v surovom stave. Váha jednej porcie ovocia by mala byť 100 až 150 gramov.

Pyramída znázorňuje, čo by mala obsahovať strava diabetikov.

 

Zdroj: Pravda.sk

Späť