Vegetariánstvo

23.06.2013 19:18

Je založené na filozofickej myšlienke, že "človek nezabíja živé tvory." 

Väčšina vegetariánov nekonzumuje mäso, pretože ich zmýšľanie a názory sa nezlučujú so zabíjaním. Vegetariánska strava, vrátane vegánskej, môže spĺňať súčasné odporúčania pre všetky spomínané živiny. Pomôckou pri dosahovaní odporúčaných hodnôt pre jednotlivé živiny môže byť v niektorých prípadoch aj používanie obohatených potravín alebo výživových doplnkov. Vhodne zložená vegánska strava alebo iný typ vegetariánskej stravy, sú vyhovujúce pre všetky fázy životného cyklu, vrátane tehotenstva a dojčenia, detstva či dospievanie.

1. Vegetarián

- osoba, ktorá nekonzumuje mäso, ryby, hydinu, ale ani čokoľvek obsahujúce tieto potraviny.

2. Lakto-vegetarián

- strava je založená na obilí, zelenine, ovocí, strukovinách, semienkach, orechoch, mliečnych výrobkoch a vajíčkach.

3. Vegán

- stravuje sa podobne ako lakto-vegetarián, jeho strava však neobsahuje mliečne, či akékoľvek iné živočíšne produkty.

 

Filozofia vegetariánstva

Vegetariáni sa delia na:

  • Vegetariánov egoistických - sú presvedčení, že vegetariánstvom, ako veľmi vhodnou diétou, prospievajú svojmu organizmu, zdraviu a dlhovekosti.
  • Vegetariánov altruistických - v ich prípade vlastné zdravie nie je na prvom mieste, snažia sa vyhnúť vraždeniu zvierat.

 

Vegetariánstvo v športe

Odporúčania pri plánovaní jedálneho lístka:

  • polovicu objemu jedla by mali tvoriť ryža, cestoviny, kukurica a pod. Inú alternatívu predstavuje zelenina s vysokým obsahom škrobových látok (napr. zemiaky), obilniny poskytujú kvalitné, ľahko metabolizovateľné komplexné sacharidy, ktoré najviac zvyšujú produkciu hormónov štítnej žľazy a noradrenalínu. Obidva tieto hormóny prispievajú k spaľovaniu tuku a znižovaniu jeho podieľu na telesnej hmotnosti.
  • približne jedna tretina objemu by mala pozostávať zo zeleniny. Odporúčajú sa dva rôzne druhy, napríklad mrkva a brokolica v jednom chode.
  • poslednú štvrtinu objemu by mali vypĺňať strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach). Sú bohatými zdrojmi bielkovín, komplexných glycidov, vlákniny a omega 3-mastných kyselín,
  • ovocie je vhodné konzumovať kedykoľvek medzi jednotlivými jedlami.

 

Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička

 

Späť