Voda

26.06.2013 17:49

Voda je nevyhnutnou zložkou potravy. Človek ju získava pitím, pevnou potravou alebo metabolickými dejmi (oxidáciou živín). Organizmy majú potrebné regulačné mechanizmy, ktorými si optimálne upravujú hladinu vody vo svojom vnútornom prostredí (obličky). Voda má veľa výhodných fyzikálno-chemických vlastností, ktoré sú mimoriadne dôležité na zabezpečenie fyziologických dejov:

  • v organizme je rozpúšťadlom mnohých zlúčenín, ktoré môžu navzájom reagovať. Je vhodným prostredím makromolekulových látok,
  • je dôležitým faktorom v tepelnom hospodárení v organizme, lebo má veľkú tepelnú kapacitu a skupenské teplo vyparovania. Rozkladom a tvorbou vody v organizme sa podmieňujú jeho zložité fyziologické deje,
  • štiepi sa na katióny vodíka a na hydroxylové anióny.

Voda v živých organizmoch je dvojakého pôvodu:

  • exogénna - prijíma sa do organizmu rezorpciou v tráviacej rúre, odkiaľ ju krv rozvádza do celého tela,
  • endogénna - vzniká v organizme pri oxidačných dejoch, pri rozpade základných organických látok.

Poznáme dva základné typy telových tekutín:

  • intracelulárna tekutina - vyskytuje sa v bunkách a tvorí 40-50% z celkovej hmotnosti organizmu,
  • exacelulárna tekutina - vyskytuje sa v priestoroch mimo buniek a tvorí asi 15-25% hmotnosti organizmu.

Hypotalamus - získava informácie o telových tekutinách pomocou volumoreceptorov a osmoreceptorov.

 

Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička

Späť