Základné pojmy
26.06.2013 17:48Ľudská výživa
Zabezpečenie živín potrebných na udržanie životnej aktivity, rastu, zdravia a rozmnožovania jedinca. Výživou sa uspokojujú hlavne materiálne potreby organizmu tzn. dodaním energie sa zabezpečujú životné procesy (metabolizmus, funkčnosť orgánov...) a dodaním hmoty sa zabezpečuje obnova a ochrana organizmu pred nepriaznivým prostredím.
Potrava
Súbor všetkých materiálov, ktoré môžu slúžiť na výživu človeka. Okrem poľnohospodárskych plodín a dobytka, to môžu byť prírodné nepestované rastliny a voľne žijúce zvieratá, ktoré tiež slúžia ako surovina pri výrobe potravín.
Potrava určená na výživu ľudí sa označuje pojmom požívatiny.
Potrava určená na výživu zvierat sa nazýva krmivo.
Potraviny
Sú požívatiny, ktorých hlavnou funkciou je dodávať organizmu energiu a živiny. Čo sa týka hmotnosti, predstavujú
najvýznamnejšiu zložku stravy a používajú sa v pôvodnom alebo upravenom stave.
Podľa pôvodu ich rozdeľujeme na:
- potraviny živočíšne (mäso, vajcia, mlieko),
- potraviny rastlinné (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny),
- potraviny minerálne (soli).
Pochutiny
Ako zdroj živín nie sú veľmi významné. Konzumujú sa zvyčajne pre svoju vysokú senzorickú hodnotu alebo povzbudivé účinky (korenie, byliny, káva, čaj).
Lahôdky
Na rozdiel od pochutín, predstavujú lahôdky skupinu požívatín, ktoré sa vyznačujú jednak vysokou senzorickou hodnotou, ale súčasne sú zdrojom živín a energie. Medzi lahôdky patrí napríklad čokoláda, slakdosti, zemiakové lupienky, oriešky a pod., ktoré dodávajú organizmu prebytok energie.
Nápoje
Tvoria samostatnú skupinu požívatín a sú určené na uspokojenie fyziologickej potreby vody, t.j. na uhasenie smädu.
Pokrm
Pod týmto pojmom rozumieme potravinu upravenú na konzumovanie.
Strava
Zostava jedál a pokrmov, ktoré človek skonzumuje za určitý časový interval.
Jedálny lístok
Plán stravy vypracovaný na určitý čas. Úlohou je zabezpečiť pestrosť a vyváženosť stravy.
Látky v potravinách:
- Základné živiny - bielkoviny, tuky, sacharidy - tvoria 80 až 90% sušiny stravy, sú hlavnými zdrojmi energie.
- Esenciálne faktory - esenciálne mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky - sú pre človeka nevyhnutné, ale organizmus nie je schopný sám si ich syntetizovať, preto ich musí prijímať v potrave.
- Mikronutrienty - minerálne látky, vitamíny a im podobné látky, sú súčasťou enzýmov a iných biologicky aktívnych látok.
- Senzoricky aktívne látky - niektoré organické kyseliny, peptidy, aminokyseliny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerálne látky - ich úlohou je zlepšovať predovšetkým senzorickú kvalitu potravín, ale môžu byť aj zdrojom energie a živín.
- Neutrálne látky - vláknina, neslúžia na výživu a väčšinou sú nestráviteľné, ale ich pôsobenie je neutrálne, tzn. človeku neškodia. Majú priaznivý vplyv na proces trávenia. Priaznivo sa prejavujú aj v prevencii niektorých závažných ochorení.
- Nutraceutiká - niektoré esenciálne aminokyseliny a mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky - sú to biologicky aktívne látky, ktoré nepatria medzi živiny, ale sú schopné znižovať riziko rôznych chorôb.
- Aditívne látky - sú to látky pridávané do potraviny zámerne, s cieľom zvýšiť jej kvalitu, napr. senzorické vlastnosti, výživovú alebo energetickú hodnotu.
- Antinutričné a toxické látky - majú negatívny vplyv na výživu a organizmus človeka. Môžu zhoršovať využiteľnosť živín, môžu spôsobovať ich nežiaduci rozklad, môžu pôsobiť ako enzýmové inhibítory. Toxické látky sa vyskytujú hlavne v potravinách rastlinného pôvodu (alergény).
- Kontaminujúce látky - znečisťujúce látky, ktoré sa do potraviny dostávajú z vonkajšieho prostredia dôsledkom činnosti človeka alebo za určitých podmienok vznikajú priamo v potravine z prirodzene prítomných súčastí počas skladovania a spracovania.
Zdroj: Zdravý životný štýl, Jaroslav Jedlička
———
Späť