Zaujímavé liečivé potraviny
27.06.2013 15:26Bio Spirulina
Je zelenomodrá jodnobunková riasa, ktorá rastie v teplých subtropických a neznečistených jazerách. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85-95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a cholesterolu).
Chlorrela pyrenoidosa
Je širokozáberový očistný prostriedok a hoci nie je liekom, predsa lieči. Je najbohatším zdrojom chlorofylu, ktorý zlepšuje ľuďom krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom. Zlepšuje tiež okysličenie organizmu, čím bráni vzniku infekčného prostredia. Liečitelia tvrdia, že zelené farbivo uchováva slnečnú energiu, ktorá nám odovzdáva múdrosť a lásku.

Dyňa Hokkaido
Je zdravou a chutnou plodinou. Oranžovú farbu má od slnka, ktoré na ňu svieti celé leto a dáva jej veľa tepla, priateľstva a radosti. Má liečivé účinky na slezinu, slnivku brušnú a žalúdok. Obsahuje väčšie množstvo zinku, karoténu, z ktorého si naše telo vytvára vitamín A, bielkoviny, vápnik, železo a vitamín C. Pre svoj obsah sacharidov je vhodný pre diabetikov. Hokkaido má ľahkú úpravu - stačí dobre umyť a nečistoty odkrojiť. Nešúpe sa!

Japonské čaje
Japonské čaje ako kyslá sencha, dymová hojicha, alebo s vôňou zeme kukicha sú stimulujúce a relaxačné čaje prinášajúce najvyšší pôžitok zo všetkých druhov jedál. Ako mnoho nápojov z bylín tak i japonské čaje majú legendárny prínos pre zdravie, niektoré teraz už na vedeckom podklade.

Koreň Kuzu
Rastlina kuzu je vinný krík. Jeho pôvod je v japonských horách. Dnes už rastie i v USA, zvlášť na juhu, kde je známa ako "kudzu". Presnejšie povedané je kuzu škrob z rastlinného kríka. Tento veľmi tvrdý, divý koreň má nesmiernu energiu. Môže v pravom slova zmysle prerásť i skalou.

Miso
Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou z všestranných liečivých potravín na svete. Tento staroveký produkt ďalekého východu sa poslednou dobou objavuje stále vo väčšej miere v obchodoch so zdravou výživou, aby sa predstavil so svojim zložením v našej prírodnej kuchyni. Varí sa z neho všade tam, kde sa pripravujú zdravé a chutné pokrmy.

Riasa Agar-Agar
Je známa v Japonsku ako kanten, je výborným prirodzeným prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Mimo to je veľmi výživná, pretože obsahuje mnoho minerálov . Môže byť použitá na dezerty - želé alebo koreninové zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny.

Riasa Arame
Aj keď sa arame pri bežnom pohľade podobá hijiki, tak je arame úplne iná. Arame je takisto jedna z rias Ďalekého východu. Jej ľahká chuť harmonizuje veľmi dobre s tofu a jemne chutnajúcou zeleninou, dáva aktraktívne jedlo spoločne s marinádou z octu a sójovej omáčky shoyu.

Riasa Nori
Nori je najpopulárnejšia zo všetkých druhov rias. Dá sa rýchlo a ľahko upraviť a dá sa mnohostranne použiť. Na základe svojej jemnej arómy je pre nováčikov pravdepodobne najlepšia a to predovšetkým chuťou. Táto jemnosť vychádza z jej miesta rastu, v chránených úzkych zálivoch blízko pobrežia, kde čerstvá voda z riek zmierňuje obsah soli v morskej vode.

Riasa Wakame
Jemná aróma s listový výraz predurčuje Wakame k jednej z najviac používaných rias. Dá sa veľmi dobre kombinovať s pozemnou zeleninou a je veľmi delikátna osmažená s cibuľou alebo zeleno zeleninou.

Tempeh
Sójový výrobok na báze veľmi kvalitnej sóje, cielene kultivovaný kultúrou Rhizopus oryzao - plieseň. Je bohatý na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfot, železo, vitamíny radu B1, B2 ... B12 a kyselinu listovú. Nadmieru vhodný pre športovcov - bielkoviny (proteíny), robotníkov a gurmánov.

Umeboshi
Znamená usušená slivka (druh marhule). Nezrelé, zelené plody padajú zo stromu na konci mája alebo začiatkom júna. V tejto podobe sa nekonzumujú, lebo sú jedovaté. Tieto slivky v ázijských štátoch nezostali bez použitia. Bolo z nich vyrobené množstvo produktov, z ktorých väčšina má silne liečebné účinky. Umeboshi sa najčastejšie používajú v Číne, Kórei a Japonsku, ako liek i ako potravina.

Zdroj: Planetafood.sk
———
Späť