Medvedí cesnak - zdravý poklad z prírody
26.06.2013 13:12Skoro na jar začínajú vyrastať dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho v čase, keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou. Vo vlhkých lesoch, pod stromami vytvára husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnaku. Cesnak medvedí je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý, už "spí" a zvyšok roka čaká na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije ani ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a ktoré sú aj pre nás, ľudí liečivé. Naši predkovia, ktorí osídlili poddunajské kraje už pred 1500 rokmi, medvedí cesnak dobre poznali, využívali ho v kuchyni a liečili ním rôzne choroby. Vedeli, že posilňuje organizmus, vyháňa parazity a tí, ktorí ho konzumovali pravidelne, dlho ostali zdraví a vyhla sa im kadejaká pľuhavá choroba. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.
Mladé lístočky si môžeme natrhať aj my, posekáme ich na malé kúsky a posypeme nimi maslový chlieb. Je to výborná pochúťka a veľmi zdravá. Veľa ľudí okolo nás, najmä tí, čo žijú v mestách, trpí cievnymi a srdcovými príznakmi starnutia - aterosklerózou. V ich krvi nachádzame zvýšené hladiny cholesterolu a tukov, ktoré sa ukladajú v stenách ciev. V dôsledku toho sa cievy poškodzujú, kôrnatejú a strácajú pružnosť. Na poškodených miestach vznikajú zápaly a usadzujú sa tu vápenaté soli mastných kyselín. Cievy sa zužujú, krv sa zvykne v týchto miestach zrážať, vzniká trombus, ktorý môže celkom zapchať aj väčšie cievy. Zvyšuje krvný tlak. Čím vyššia je koncentrácia cholesterolu v krvi, tým pravdepodobnejší je výskyt aterosklerózy. K vzniku tohto ochorenia sú náchylní najmä obézni ľudia, diabetici alebo ľudia so sedavým zamestnaním bez pohybu. Túto chorobu vie vyliečiť práve cesnak medvedí. Táto bylina obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi, zabraňujú, aby vznikali usadeniny v cievach a neutralizujú rôzny jedy.
Extrakt z medvedieho cesnaku:
Aby sme mohli prijímať liečivú silu cesnaku medviedieho po celý rok, teda aj v zimnom období, vylisujeme z byliny šťavu a uložíme ju do chladničky. Raslitnné vlákniny a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa nám postupne vyčíri. Šťavu treba spotrebovať do nasledujúcej jari. Má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesňový účinok. Látky, ktoré šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela. Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou a kožou. Organizmu pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účunkujúcich liekov. Celý organizmus nám prečistia a dezinfikujú.
Pravidelné užívanie šťavy, zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žľiaz, tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje náš imunitný systém.
Nesušiť!
Nazbieranú vňať medvedieho cesnaku nesušíme, pretože sušením cesnak stráca účinnosť. Na náš trh sa dostávajú cesnakové tabletky rôznych farmaceutických firiem. Tieto tabletky sú zložené z vysušeného cesnaku obalené cukrovou vrstvou, aby nepáchli. Na nemeckých klinikách skúšali účinnosť týchto tabliet a zistili, že v odporúčaných dávkach sú neučinné a dokonca sú neúčinné aj v dávkach 7-krát vyšších ako sú odporúčané.
Pozor na zámenu s konvalinkou!
So zberom medvedieho cesnaku však súvisí aj jedno veľmi dôležité upozonenie. Niekedy sa totiž môže stať, že si ho zameníte s listami konvalinky, najmä ak nie sú tieto rastlinky ešte rozkvitnuté. Musíte byť veľmi opatrní, pretože konavlinka je na rozdiel od cesnaku prudko jedovatá a tak môžete celej rodine spôsobiť nepríjemnosti. Spoľahlivým rozoznávacím znamením je rozpoznať jeho arómu pri zbere. Po odtrhnutí má medvedí cesnak silne cesnakovú arómu, ktorú musíte cítiť už pri samotnej manipulácií s ním. Konvalinka nemá žiaden charakterisitcký pach.
Zdroj: 2012rok.sk; najmama.aktuality.sk
———
Späť